Lanbide-arloak
Ostalaritza eta turismoa - HOT
Espezializazioak > Espezializazio Programak
Programarekin lotutako tituluak:
• Sukaldaritzako eta gastronomiako teknikaria.
• Jatetxe arloko zerbitzuetako teknikaria.
• Sukalde-zuzendaritzako goi-mailako teknikaria.
• Jatetxe arloko zerbitzuen zuzendaritzako goi-mailako
teknikaria
Ikasketaren iraupena:
Zerbitzuetako ibilbidea: 840 ordu.
Sukaldaritzako ibilbidea: 980 ordu.
Zer ikasiko dut? Zer egingo dut?
Zerbitzu -ibilbidea:
Barrako zerbitzuko eta koktelgintzako jarduerak garatzea,
bai eta barrako zerbitzuarekin nahiz ekitaldien antolaketarekin
loturiko sukaldaritza-prestakinen lanketa-jarduerak ere, oinarrizko
zerbitzuaren edo ekitaldi jakin bati egokitutako zerbitzuaren
eskaintza planifikatuz, antolatuz eta kontrolatuz, teknomarketina
baliatuz enpresaren posizionamendu lehiakorrari begira, eta betiere
jasangarritasun-printzipioak aintzat hartuta.
Sukalde-ibilbidea:
Sukaldaritza tradizionaleko eta abangoardiako sukaldaritzako
ekoizpena eta zerbitzua kudeatzea, produktu, teknika eta euskarri
berriekin esperimentatuz, teknomarketina baliatuz enpresaren
posizionamendu lehiakorrari begira, eta
jasangarritasun-printzipioak aintzat hartuta.
Profesional hau gai izango da:
Bi ibilbideei dagozkien konpetentziak:
• Jatetxe-arloko hornikuntzaren kudeaketan
jasangarritasun-printzipioak aplikatzea, erosketak doituz,
kontsumo-gehiegikeriak saihestuz eta garaian garaiko tokiko
produktu jasangarriak erabiliz.
• Energia- eta kontsumo-efizientziako irizpideak
aplikatzea, jatetxe-arloko jarduera planifikatzean eta garatzean,
produktu eta zerbitzu jasangarriak eta osasungarriak diseinatuz eta
landuz, tokiko kultura gastronomikoa sustatuz eta haren ondarea
zainduz, eta soberakinak gera daitezen eragotziz, hondakinen
kudeaketa egoki baten bitartez.
• Kartak eta beste elementu eta zerbitzu berritzaile
batzuk diseinatzea, faktore bereizleak txertatuz, kontuan hartuta
establezimendu mota eta lortu nahi diren helburuak, eta,
beharrezkoa izanez gero, beste profesional batzuen aholkua bilatuz.
• Joera-behatzailearen figuraren bitartez, gaur egun
eragin handienekoak diren joerak zehaztea,
ostalaritza-establezimendu espezifikoen beharrei egokitutako
publizitate original bat gauzatzeko.
• Komunikaziorako eta, hala badagokio, salmentarako
espazio birtual bat sortzea, establezimendu bakoitzaren beharrei
egokitua, kartaren eta argazki gastronomikoen aurkezpen bat jasoko
Zerbitzu-ibilbideko konpetentzia espezifikoak:
• Jatetxe-arloan ekitaldiak antolatzea, eremuen eta
instalazioen erabilera nahiz langile-beharrak planifikatuz, haien
esku-hartzea gainbegiratzea eta protokolo-arauak aplikatzea,
ekitaldi motaren arabera.
• Beharrezko lehengaiez hornitzea, eta lehengai horiek
biltegiratzea eta manipulatzea, haien ezaugarri organoleptikoak
identifikatuz eta kontserbazio- eta lehengoratze-teknikak
aplikatuz, eta betiere higiene- eta osasun-arloko araudia,
lan-arriskuen prebentziorako araudia nahiz ingurumen- arlokoa
betez.
• Lehengai motak eta haien ezaugarri organoleptikoak
bereiztea, sailkatzea eta hautatzea, eta miniatura-sukaldaritzako
hainbat prestakinetan erabiltzeko kantitateak kalkulatzea.
• Sukaldaritza-prestakin tradizionalak nahiz
berritzaileak lantzea, barrarako nahiz aretorako, Euskal Herriko,
eskualdeetako eta nazioarteko gastronomiako errezetetan
sukaldaritza-teknika tradizionalak nahiz abangoardiakoak aplikatuz,
eta prestakinei azken ukituak ematea eta aurkezteko prestatzea.
Sukalde-ibilbideko konpetentzia espezifikoak:
• Ikertzea eta diseinu- eta sorkuntza-proiektuak
garatzea, arlo anitzeko literatura espezializatua oinarri hartuta,
abangoardiako sukaldaritzako proposamenak egiteko.
• Prestakin tradizionalak berrinterpretatzea, lehengai
eta sukaldaritza-teknika berritzaileak edo nazioartekoak baliatuta,
eta aintzat hartuta zer-nolako potentzialtasuna duten eta zer
aukera ematen dituzten gure gastronomiara egokitzeko.
• Konposizio-prozesuan gastrofisikarekin eta kolorearen
psikologiarekin lotutako alderdiek nahiz bolumenaren eta formaren
arteko erlazioak duten eraginaz jabetzea eta horien alderdi
nagusiekin esperimentatzea.
• Edari hotzak nahiz beroak, konbinatuak eta koktelak
prestatzea eta zerbitzatzea, kasu bakoitzerako prozedura eta
teknika egokiak baliatuta, eta tresnak, ekipoak eta altzariak modu
jasangarrian eta efizientean erabiliz, emaitza klasikoak nahiz
berritzaileak lortzeko xedez.
Nire ikasketak amaitzean, zer egin dezaket?
Honako lanbide hauetako bat izan dezakezu:
• Partida-burua.
• Sukalde-burua.
• Areto-burua.
• Barrako zerbitzaria.
• Ostalaritza-enpresetako teknomarketineko arduraduna.
• Ekitaldien antolatzailea.
• Taberna-kafetegiko arduraduna.
• Lehengaien hornikuntzaren arduraduna.
Zer-nolako lan-irtenbideak izango ditut?
Figura profesional horrek ostalaritza-zerbitzuen sektoreko
jatetxe-arloko enpresetan garatzen du bere jarduera,
sukalde-eremuan, aretoan nahiz tabernan, baita merkaturatze-arloan
ere.
Zer lanbide araututara sar daiteke programa
honekin?
Ez dago titulu honen bidez zuzenean sartzen den lanbide
arauturik.
Prestakuntza-plana:
Espezializazio-ikastaro honetako ikaskuntza-eremuak honako
hauek dira:
• Sukaldaritza jasangarria. (130 o.)
• Teknomarketina. (170 o.)
• Konpetentzia pertsonalen eta sozialen garapena. (80
o.)
Zerbitzu -ibilbidea:
• Barrako zerbitzua, koktelgintza eta ekitaldiak. (300
o.)
• Barrarako sukaldaritza, miniatura-sukaldaritza. (160
o.)
Sukalde-ibilbidea:
• Zientzia sukaldaritzan, tradizioa eta abangoardia.
(360 o.)
• Taberna-kafetegiko eta aretoko zerbitzua. (240
o.)
Azken sarrerak
EAEko Lanbide Heziketako tituluen eskaintza argitaratu da
Gehiago irakurri >>Argitaratzailea: IVAC-EEI
Data: 12/05/2025
Argitaratzailea: IVAC-EEI
Data: 13/03/2025
Argitaratzailea: IVAC-EEI
Data: 11/03/2025
Etiketak