Lanbide-arloak

Elikagaien industriak - INA

Heziketa-zikloak > Erdi-maila

OKINTZAKO, GOZOGINTZAKO ETA KONFITERIAKO TEKNIKARIA

Sartzeko baldintzak:

Erdi-mailako heziketa-zikloetara sartzeko, gutxienez honako baldintza hauetako bat bete behar da:

     • Derrigorrezko Bigarren Hezkuntzako graduatuaren titulua edukitzea
     • Oinarrizko Lanbide Heziketaren titulua edukitzea.
     • Lanbide Heziketako Teknikari titulua edukitzea.
     • Erdi-mailako heziketa-zikloetara sartzeko prestakuntza espezifikoko ikastaroa gainditu izana Hezkuntza Administrazioak baimendutako ikastetxe publikoetan edo pribatuetan.
     • Erdi-mailako edo goi-mailako heziketa-zikloetara sartzeko proba gainditu izana, edo 25 urtetik gorakoak edo 45 urteko unibertsitatean sartzeko proba gainditu izana.
     • mailako C mailako prestakuntza-eskaintza gainditu izana, heziketa-zikloaren barruan.
     • Uztailaren 18ko 659/2023 Errege Dekretuaren seigarren xedapen gehigarriaren 1. paragrafoan ezarritako erdi-mailako heziketa-zikloetan sartzeko titulazio baliokideren bat izatea egiaztatzea:
          o Teknikari laguntzailearen titulua
          o Teknikari-titulua
          o Goi-mailako batxiler-titulua, maiatzaren 3ko 2/2006 Lege Organikoaren aurreko planen arabera emana.
          o Irakaskuntza ertainak erreformatzeko lehen ziklo esperimentaleko bigarren maila gainditu izana.
          o Arte Aplikatuen eta Lanbide Artistikoen ikasketetako 1963ko planaren hirugarren maila edo komuneko bigarren maila esperimentala gainditu izana.
          o Batxilergo Bateratu eta Balioaniztuneko (BBB) lehen bi mailetan gehienez bi ikasgai gainditu gabe dituela egiaztatzea.
          o Hurrengo atalean ezarritako goi-mailako heziketa-zikloetan sartzeko titulazio baliokideren bat egiaztatuta izatea.
          o Aipatutako ikasketen baliokideak diren beste ikasketa edo prestakuntza-ikastaro batzuk gainditu izana.
     • Atzerriko ikasketak lehenago zerrendatutako tituluren batekin homologatzeko egiaztagiria. Homologatze-prozedura ebatzi gabe baldin badago, Baldintzapean Izena emateko Txartela onartuko da.

Gainera, Erdi-Mailako Heziketa-Zikloetarako plaza-eskaera eskaintza baino handiagoa bada, Hezkuntza-Administrazioek ikastetxean Onarpeneko Kupo eta Lehentasunak ezarri ahalko dituzte.

 

Ikasketaren iraupena:

2.000 ordu

Zer ikasiko dut? Zer egingo dut?

Okintzako, gozogintzako eta konfiteriako produktuak elaboratzea eta aurkeztea lantegietan eta jatetxe-arloko establezimenduetan.

Profesional hau gai izango da:
• Okintzako, gozogintzako eta konfiteriako produktuak elaboratzeko.
• Jatetxe-arloko postreak elaboratzeko, platereratuta eta kontsumorako prest.
• Elaboratutako produktuak osatzeko, amaitzeko eta aurkezteko, apainketako teknika berritzaileak aplikatuz.
• Elaboratutako produktuak ontziratzeko, etiketatzeko eta enbalatzeko.
• Tresneria, instalazioak eta produkzio-sistemak prestatzeko, erregulatzeko eta mantentzeko.
• Lehengaiak, gai osagarriak eta produktu burutuak hornitzeko eta biltegiratzeko.
• Fabrikazio-fitxa teknikoak diseinatzeko eta aldatzeko.
• Elaboratutako produktuak publizitatzeko eta sustatzeko, merkaturatze- eta marketin-teknikak erabiliz.

Irakaskuntza horietan, honako zeregin hauetarako beharrezko ezagupenak hartzen dira barnean:
• Laneko arriskuen prebentzioko oinarrizko mailako jarduerak egiteko.
• Elikagai-manipulatzaileen txartela lortzeko.

Nire ikasketak amaitzean, zer egin dezaket?

Lanak:
• Okintzako, pastelgintzako eta konfiteriako produktuak elaboratzen dituzten artisau-lantegietan eta lantegi erdi-industrialetan, baita ostalaritzako sektorean, jatetxe-arloko azpisektorean, eta elaboratzaile gisa. Okintzako, pastelgintzako eta gozogintzako produktuak elaboratzen eta saltzen dituzten elikagaien merkataritzako establezimenduetan ere bai.

Honako ikasketa hauekin jarrai dezakezu:
• Lanbide-espezializazioko ikastaroekin.
• Goi-mailako lanbide-heziketako ziklo batekin.
• Erdi-mailako lanbide-heziketako beste ziklo batekin, indarrean dagoen araudiaren araberako lanbide-moduluen arteko baliozkotzeak ezarrita.
• Batxilergoarekin, haren edozein modalitatetan.

Zer-nolako lan-irtenbideak izango ditut?

• Okina, pastelgilea, konfiteroa, gozogilea, turroigilea, txurrogilea, galletagilea.
• Opilen, oreen eta pizzak egiteko oinarrien elaboratzailea.
• Pastelen elaboratzailea eta dekoratzailea.
• Gozokien eta kakao eta txokolatezko produktuen elaboratzailea.

Zer lanbide araututara sar daiteke titulazio honekin?

Titulu honen bidez ez da zuzenean inolako lanbide araututara sartzen.

Prestakuntza-plana:

Hauek dira heziketa-ziklo honetako lanbide-moduluak:
• Okintzako, pastelgintzako eta gozogintzako lehengaiak eta prozesuak. (99 o.)
• Okintzako eta opilgintzako elaborazioa. (264 o.)
• Pastelgintzako eta gozogintzako oinarrizko prozesuak. (198 o.)
• Konfiteriako eta beste espezialitate batzuetako elaborazioa. (264 o.)
• Jatetxe-arloko postreak. (147 o.)
• Lantegiko produktuak. (252 o.)
• Elikagaien industrietako biltegiko lanak eta kontrola. (66 o.)
• Elikagaiak manipulatzeko segurtasuna eta higienea. (66 o.)
• Okintzako eta pastelgintzako produktuen aurkezpena eta salmenta. (63 o.)
• Ingeles profesionala (EM). (33 o.)
• Laneko prestakuntza eta orientabidea. (105 o.)
• Enpresa eta ekimen sortzailea. (63 o.)
• Lantokiko prestakuntza. (380 o.)

• Produkzio-sektoreei aplikatutako digitalizazioa (EM)
• Produkzio-sistemari aplikatutako jasangarritasuna.
• Enplegurako ibilbide pertsonala I. (120 o.)
• Enplegurako ibilbide pertsonala II. (63 o.)
• Modulu arteko proiektua.

IVAC-EEI-ko Komunikazioak
© IVAC/EEI 2013. Eskubide guztiak erreserbatuta Igo ↑ RSS RSS feed Datuen Babesa edo DBLO eta Cookien Politika