Lanbide-arloak

Elikagaien industriak - INA

Heziketa-zikloak > Erdi-maila

OKINTZAKO, GOZOGINTZAKO ETA KONFITERIAKO TEKNIKARIA

Okintzako, gozogintzako eta konfiteriako teknikaria (LOE)

Ikasketaren iraupena:

2.000 ordu

Sartzeko baldintzak:

Erdi-mailako heziketa-ziklo batean sartzeko, honako baldintza HAUETAKOREN BAT bete behar da:
• Derrigorrezko Bigarren Hezkuntzako gradudunaren titulua edo ikasketa-maila handiagoko titulua edukitzea.
• Oinarrizko Lanbide Heziketako titulua.
• Hasierako Lanbide Kualifikazioko Programa (HLKP) baten nahitaezko moduluak gainditu izana.
• Hezkuntza Administrazioak baimendutako ikastetxe publiko edo pribatuetan erdi-mailako heziketa-zikloetara sartzeko prestakuntza-ikastaro espezifikoa gainditu izana (ikastaroa hastean gutxienez 17 urte beteta izan beharko da)
• Erdi-mailako edo goi-mailako zikloetara sartzeko proba (proba egiten den urtean gutxienez 17 urte beteta izan beharko da) edo 25 urtetik gorakoentzako unibertsitaterako sarbide-proba gainditu izana.
• Batxilergoko irakasgai guztiak gainditu izana egiaztatzeko ziurtagiria edukitzea
• Goi-mailako zikloetarako sarbidea ahalbidetzen duten titulazioetakoren bat edo horren baliokidea edukitzea
• Sarbidearen ondorioetarako beste titulazio baliokide batzuk:

o Bigarren Hezkuntzako gradudunaren titulua
o Teknikari laguntzailearen titulua
o Teknikariaren titulua
o Goi-batxilergoko titulua
o Irakaskuntza Ertainen Erreformako lehen ziklo esperimentaleko bigarren kurtsoa gainditu izana
o Arte Aplikatu eta Lanbide Artistikoen irakaskuntzetan 1963ko planeko hirugarren kurtsoa edo komun esperimentalen bigarrena gainditu izana
o Batxilergo Bateratu Balioaniztuneko (BBB) lehen bi kurtsoetan gehienez ere bi irakasgai gainditu gabe izatea egiaztatzea
o Ondorio akademikoetarako aurrekoren baten baliokidetzat jotzen diren beste ikasketa edo prestakuntza-ikastaro batzuk gainditu izana

 

Zer ikasiko dut? Zer egingo dut?

Okintzako, gozogintzako eta konfiteriako produktuak elaboratzea eta aurkeztea lantegietan eta jatetxe-arloko establezimenduetan.

Profesional hau gai izango da:
• Okintzako, gozogintzako eta konfiteriako produktuak elaboratzeko.
• Jatetxe-arloko postreak elaboratzeko, platereratuta eta kontsumorako prest.
• Elaboratutako produktuak osatzeko, amaitzeko eta aurkezteko, apainketako teknika berritzaileak aplikatuz.
• Elaboratutako produktuak ontziratzeko, etiketatzeko eta enbalatzeko.
• Tresneria, instalazioak eta produkzio-sistemak prestatzeko, erregulatzeko eta mantentzeko.
• Lehengaiak, gai osagarriak eta produktu burutuak hornitzeko eta biltegiratzeko.
• Fabrikazio-fitxa teknikoak diseinatzeko eta aldatzeko.
• Elaboratutako produktuak publizitatzeko eta sustatzeko, merkaturatze- eta marketin-teknikak erabiliz.

Irakaskuntza horietan, honako zeregin hauetarako beharrezko ezagupenak hartzen dira barnean:
• Laneko arriskuen prebentzioko oinarrizko mailako jarduerak egiteko.
• Elikagai-manipulatzaileen txartela lortzeko.

Nire ikasketak amaitzean, zer egin dezaket?

Lanak:
• Okintzako, pastelgintzako eta konfiteriako produktuak elaboratzen dituzten artisau-lantegietan eta lantegi erdi-industrialetan, baita ostalaritzako sektorean, jatetxe-arloko azpisektorean, eta elaboratzaile gisa. Okintzako, pastelgintzako eta gozogintzako produktuak elaboratzen eta saltzen dituzten elikagaien merkataritzako establezimenduetan ere bai.

Honako ikasketa hauekin jarrai dezakezu:
• Lanbide-espezializazioko ikastaroekin.
• Goi-mailako heziketa-zikloetarako sarbide-proba egiteko prestaketarekin.
• Erdi-mailako lanbide-heziketako beste ziklo batekin, indarrean dagoen araudiaren araberako lanbide-moduluen arteko baliozkotzeak ezarrita.
• Batxilergoarekin, haren edozein modalitatetan.

Zer-nolako lan-irtenbideak izango ditut?

• Okina, pastelgilea, konfiteroa, gozogilea, turroigilea, txurrogilea, galletagilea.
• Opilen, oreen eta pizzak egiteko oinarrien elaboratzailea.
• Pastelen elaboratzailea eta dekoratzailea.
• Gozokien eta kakao eta txokolatezko produktuen elaboratzailea.

Zer lanbide araututara sar daiteke titulazio honekin?

Titulu honen bidez ez da zuzenean inolako lanbide araututara sartzen.

Prestakuntza-plana:

Hauek dira heziketa-ziklo honetako lanbide-moduluak:
• Okintzako, pastelgintzako eta gozogintzako lehengaiak eta prozesuak. (99 o.)
• Okintzako eta opilgintzako elaborazioa. (264 o.)
• Pastelgintzako eta gozogintzako oinarrizko prozesuak. (198 o.)
• Konfiteriako eta beste espezialitate batzuetako elaborazioa. (264 o.)
• Jatetxe-arloko postreak. (147 o.)
• Lantegiko produktuak. (252 o.)
• Elikagaien industrietako biltegiko lanak eta kontrola. (66 o.)
• Elikagaiak manipulatzeko segurtasuna eta higienea. (66 o.)
• Okintzako eta pastelgintzako produktuen aurkezpena eta salmenta. (63 o.)
• Ingeles teknikoa. (33 o.)
• Laneko prestakuntza eta orientabidea. (105 o.)
• Enpresa eta ekimen sortzailea. (63 o.)
• Lantokiko prestakuntza. (380 o.)

IVAC-EEI-ko Komunikazioak
© IVAC/EEI 2013. Eskubide guztiak erreserbatuta Igo ↑ RSS RSS feed Protección de datos y Política de Cookies