Lanbide-arloak
Elikagaien industriak - INA
Heziketa-zikloak > Goi-maila
Sartzeko baldintzak:
Goi-mailako ziklo edo moduluetara sartzeko, honako baldintza hauetako bat bete behar da:
• Batxiler-titulua edo batxilergoko ikasgai guztiak gainditu izanaren ziurtagiria izatea.
• BBBeko 3. maila gaindituta izatea (Batxilergo Bateratu Balioaniztuna): Ziurtagiri akademiko baten bidez egiaztatzea gainditu direla batxiler-titulua lortzeko irakasgai guztiak, irakaskuntzen hirugarren ikasturtea amaitu ondoren, Hezkuntzari eta Hezkuntzaren Erreforma Finantzatzeari buruzko abuztuaren 4ko 14/1970 Lege Orokorrak araututakoaren arabera. EFP/1210/2021 Agindua, azaroaren 2koa, aurreko hezkuntza-sistemako ikasketa eta titulu jakin batzuen baliokidetasuna ezartzen duena, lanbide-heziketako irakaskuntzetan sartzeko.
• Batxilergo esperimentaleko edozein modalitatetako bigarren maila gainditu izana.
• Teknikari-titulua izatea (erdi-mailako lanbide-heziketa).
• Goi-mailako teknikariaren edo teknikari espezialistaren titulua edo baliokidea izatea ondorio akademikoetarako.
• Unibertsitatera Bideratzeko Ikasturtea gainditu izana.
• Unibertsitate-titulua edo baliokidea izatea.
• Goi-mailako heziketa-zikloetara sartzeko proba gainditu izana (gutxienez 19 urte izan behar dira proba egiten den urtean, edo 18 teknikari-titulua dutenen kasuan).
• 25 urtetik gorakoentzako unibertsitatera sartzeko proba gainditu izana.
Ikasketaren iraupena:
2.000 ordu
Zer ikasiko dut? Zer egingo dut?
Mahastizaintzako eta ardogintzako industriaren produkzioa
antolatzea, programatzea eta ikuskatzea, betiere mahastizaintzako
produkzioa eta ardoak eta deribatuak elaboratzeko, egonkortzeko eta
ontziratzeko lanak kontrolatuz.
Profesional hau gai izango da:
• Mahastizaintzako produkzioa eta destilakinen, ozpinen
eta beste produktu deribatu batzuen elaborazioa programatzeko,
koordinatzeko eta kontrolatzeko.
• Ardoak eta deribatuak egonkortzeko eta ontzeko
eragiketak programatzeko.
• Tresneria eta instalazioak programatzeko eta
gainbegiratzeko.
• Mahastizaintzako eta ardogintzako enpresako
produktuak merkaturatzeko eta sustatzeko.
• Mahastizaintzako eta ardogintzako enpresako logistika
planifikatzeko, eta lehengaiak, gai osagarriak eta produktu
elaboratuak hornitzeko, biltegiratzeko eta bidaltzeko eragiketak
antolatzeko.
• Kalitatea kontrolatzeko eta bermatzeko, oinarrizko
entsegu fisikoen, kimikoen, mikrobilogikoen bidez eta analisi
organoleptikoen bidez.
• Produkzio-prozesuan baliabideen erabilera
eraginkorra, bilketa hautakorra, arazketa eta hondakinen
ezabaketa gainbegiratzeko.
Irakaskuntza horietan, honako zeregin hauetarako beharrezko
ezagupenak hartzen dira barnean:
• Laneko arriskuen prebentzioko oinarrizko mailako
jarduerak egiteko.
• Elikagai-manipulatzaileen txartela lortzeko.
Nire ikasketak amaitzean, zer egin dezaket?
Lanak:
• Mahatsa produzitzen edo ardoa egiten, ontzen eta
ontziratzen duten mahastizaintza eta ardogintzako enpresa txiki,
ertain eta handietan, baita ardo destilakinen, muztio
kontzentratuen, ozpinen eta mahatsaren eta ardoaren beste produktu
eratorri batzuen arloko enpresa txiki, ertain eta handietan ere.
Honako ikasketa hauekin jarrai dezakezu:
• Lanbide-espezializazioko ikastaroekin.
• Goi-mailako lanbide-heziketako beste ziklo batekin,
indarrean dagoen araudiaren araberako lanbide-moduluen arteko
baliozkotzeak ezarrita.
• Unibertsitate-ikasketekin, indarrean dagoen
araudiaren araberako baliozkotzeak ezarrita.
Zer-nolako lan-irtenbideak izango ditut?
• Mahastizaintzailea eta ardogilea.
• Distilatzeko eta zuzentzeko prozesuen arduraduna.
• Muztio freskoak eta sulfatatuak jasotzeko arduraduna.
• Distilazio- eta kontzentrazio-zutabeen ikuskatzailea.
• Destilakinak, kontzentratuak eta ozpinak ontziratzeko
lerroko arduraduna.
• Destilakinak eta ozpinak zahartzearen eta ontzearen
arduradunak.
• Analista sentsoriala.
Zer lanbide araututara sar daiteke titulazio
honekin?
• Mahastizaintzako eta ardogintzako teknikari
espezialista.
Prestakuntza-plana:
Hauek dira heziketa-ziklo honetako lanbide-moduluak:
• Mahastizaintza. (198 o.)
• Ardogintza. (231 o.)
• Prozesu biokimikoak. (198 o.)
• Egonkortzea, ontzea eta ontziratzea. (120 o.)
• Analisi enologikoa. (198 o.)
• Industria eratorriak. (100 o.)
• Dastaketa eta mahastizaintza eta ardogintzako
kultura. (80 o.)
• Elikagaien industriako merkaturatzea eta logistika.
(100 o.)
• Mahastizaintza eta ardogintzako legeria eta
elikagaien segurtasuna. (66 o.)
• Elikagaien industriako kalitatearen eta ingurumenaren
kudeaketa. (100 o.)
• Mahastizaintza eta ardogintzako industriako
proiektua. (50 o.)
• Ingeles teknikoa. (40 o.)
• Laneko prestakuntza eta orientabidea. (99 o.)
• Enpresa eta ekimen sortzailea. (60 o.)
• Lantokiko prestakuntza. (360 o.)
Azken sarrerak
Argitaratzailea: IVAC-EEI
Data: 06/07/2023
ELE, EOC, AGA, ARG eta IFC familien LOE tituluen eguneraketak
Gehiago irakurri >>Argitaratzailea: IVAC-EEI
Data: 22/06/2023
SAN, IMA, SSC eta QUI familien LOE tituluen eguneraketak
Gehiago irakurri >>Argitaratzailea: IVAC-EEI
Data: 12/05/2023
Etiketak