Lanbide-arloak
Elikagaien industriak - INA
Heziketa-zikloak > Oinarrizko maila
Sartzeko baldintzak:
1.- Oinarrizko Lanbide Heziketako zikloak. Baldintza hauek bete behar dira aldi berean:
a) Hamabost urte beteta edukitzea edo indarreko urte naturalean betetzea.
b) Derrigorrezko Bigarren Hezkuntzako hirugarren maila edo, salbuespen gisa, Derrigorrezko Bigarren Hezkuntzako bigarren maila eginda izatea.
c) Irakasleek familiei edo legezko tutoreei proposatzea interesdunak Oinarrizko Lanbide Heziketako ziklo bat has dezan.
Espainiako hezkuntza-sisteman eskolatuta egon ez diren 15 eta 18 urte bitarteko gazteei b) atala betetzetik salbuesten zaie, eta garrantzitsua da prestakuntzaren jarraipena egitea ahalbidetuko dien hizkuntza jakitea.
2.- Oinarrizko mailako heziketa-zikloak, HPBak dituzten ikasleentzako ikaskuntza-ibilbide egokituekin.
a) Hezkuntza Saileko Hezkuntza Laguntzako Premia Bereziak (HLPB) dituztenen Erregistroan sartuta egotea.
b) Gutxienez, DBHko 2. maila egin izana.
c) Tutorearen orientazio-aholkua ikasleak 3 urteko ibilbideko Oinarrizko Lanbide Heziketako ziklo bat egin dezala izatea, betiere irakasleek proposatu eta orientatzaileek babestu badute aholku hori.
3 .- Oinarrizko mailako prestakuntza-zikloak, prestakuntza-zailtasun bereziak edo laneratzeko zailtasunak dituzten pertsonentzako ikaskuntza-ibilbide egokituekin.
a) 16 urte baino gehiago izatea.
b) Ez da egiaztatu LHko ikasketak egiteko titulaziorik, ezta Derrigorrezko Bigarren Hezkuntza egin izana ere.
Ikasketaren iraupena:
2.000 ordu
Zer ikasiko dut? Zer egingo dut?
• Elikagaiak elaboratzeko lehengaiak eta produktu
osagarriak hartzeko eta prestatzeko oinarrizko zereginak egitea,
kalteak saihestuta eta prozesuaren erritmoa kontrolatuta.
• Elikagaiak ontziratzeko, egokitzeko eta enbalatzeko
lanetan parte hartzea, makineriaren eta tresneriaren aginteekin lan
eginda eta ezarritako arauei jarraituta.
• Elikagaiak elaboratzeko, kontserbatzeko eta akabera
emateko eragiketetan esku hartzea, ohiko eragiketa automatikoak eta
erdi-automatikoak eginda eta higiene- eta osasun-araudia
aplikatuta.
• Elikagaien industriako eta kimika-laborategietako
lan-eremuetan, tresnerian eta instalazioetan garbiketa- eta
higiene-eragiketak egitea, beharretarako prozedura orokorrak eta
berariazkoak aplikatuta.
• Hondakinak biltzeko, ezabatzeko eta tratatzeko
eragiketak egitea, horien jatorria eta sortu diren produkzio-linea
identifikatuta.
• Makinak, tresneria eta instalazioak mantentzea,
horiek erabiltzeko eta kontserbatzeko eskuliburuetan ezarritako
prozedurak beteta.
• Ohiko nahasketak eta disoluzioak prestatzea, eta,
horretarako, masa eta bolumenak neurtzea eta beharrezko kalkulu
sinpleak egitea, kalitateari, arriskuen prebentzioari eta
ingurumen-segurtasunari buruzko arauak beteta.
• Tresneria eta instalazio osagarrien lehen mailako
mantentze-lanak egitea, lan egiteko baldintza egokietan daudela
egiaztatuta.
• Langunea garbi eta txukun mantentzea, eta
laborategiko jardunbide onei buruzko arauak eta laneko
osasun-eskakizunak betetzea.
• Biltegian salgaiak hartzea eta sarrerak
erregistratzea, betiere manipulazioko eta kontserbazioko baldintzen
eta ezaugarrien arabera etiketatuta eta kodetuta.
• Ingurune fisikoarekin, sozialarekin, pertsonalarekin
eta produktiboarekin lotzen diren arazo aurreikusgarriak ebaztea,
eta, horretarako, arrazoitze zientifikoak, zientzia aplikatuek eta
gizarte-zientziek eskaintzen dituzten elementuak erabiltzea.
• Garapen pertsonala eta soziala erraztuko duten ohiko
hainbat testuingurutan modu osasungarrian jardutea, giza
osasunerako ohitura eta eragin positiboak aztertuta.
• Ingurumena kontserbatzera zuzentzen diren jardunak
baloratzea eta ingurumenaren orekan eragina izan dezaketen ohiko
jardueren ondorioak bereiztea.
• Autoikaskuntzara zuzentzen den informazioa lortzea
eta komunikatzea, baita ingurune pertsonaleko, sozialeko eta
profesionaleko zenbait testuingurutan hura erabiltzera zuzentzen
dena, betiere eskura dauden baliabideen bitartez eta informazioaren
eta komunikazioaren teknologien berezko baliabideen bitartez.
• Kultura-aniztasunaren, ondare historiko eta
artistikoaren eta adierazpen kultural eta artistikoen aurrean
errespetuz eta sentsibilitatez jardutea, horien erabilera eta
gozamena aberastasun pertsonaleko eta sozialeko iturri gisa
baloratuta.
• Hainbat gizarte- edo lanbide-testuingurutan argi,
doitasunez eta jarioz komunikatzea, eskura dituen bitarteko, kanal
eta euskarrien bidez, eta, horretarako, gaztelaniaren eta,
hala badagokio, hizkuntza koofizialaren ahozko eta idatzizko
berezko hizkuntza-baliabideak erabiltzea eta egokitzea.
• Laneko ohiko egoeretan zein ohiko egoera
pertsonaletan eta sozialetan, atzerriko hizkuntzako oinarrizko
hizkuntza-baliabideak erabilita komunikatzea.
• Eskura duen informazio historikoa eta geografikoa
abiapuntu izanik, gizarte garaikidearen gertakari eta fenomeno
bereizgarriei buruzko azalpen errazak ematea.
• Lan-jardueran aldaketa teknologikoek eta
antolamendukoek eragindako lan-egoera berrietara egokitzea eta,
horretarako, haren eskura dauden prestakuntza-eskaintzak erabiltzea
eta baliabideak aurkitzea, informazioaren eta komunikazioaren
teknologien bitartez.
• Bere autonomia- eta erantzukizun-mailaren berezko
zereginak betetzea, esleitzen zaion lanean kalitate- eta
eragimen-irizpideak erabilita, bakarka edo talde bateko kide gisa.
• Eraginkortasunez komunikatzea, bere lan-esparruan
esku hartzen duten gainerako pertsonen autonomia eta konpetentzia
errespetatuta eta egindako lanaren kalitatean lagunduta.
• Lan-jarduerak egitean, laneko arriskuen
prebentziorako neurriak eta segurtasun-neurriak bere gain hartzea
eta betetzea, kalte pertsonalak, lanekoak eta ingurumenekoak
saihestuz.
• Lanbide-jardueran eragina duten kalitate-arauak,
irisgarritasun unibertsaleko arauak eta guztientzako diseinurako
arauak betetzea.
• Izpiritu ekintzailearekin, ekimen pertsonalarekin eta
erantzukizunarekin jardutea bere lanbide-jarduerako prozedurak
hautatzean.
• Bere eskubideak baliatzea eta lanbide-jardueraren
ondoriozko betebeharrak betetzea -indarrean dagoen legeriaren
arabera-, eta bizitza ekonomikoan, sozialean eta kulturalean modu
aktiboan parte hartzea.
Irakaskuntza horiek laneko arriskuen prebentzioko oinarrizko
jarduerak egiteko beharrezko ezagupenak hartzen dituzte barnean.
Nire ikasketak amaitzean, zer egin dezaket?
Honako lanbide hauetako bat izan dezakezu:
• Elikagaien eta edarien industriako peoia.
• Lehengaien prestatzailea.
• Elikagaiak elaboratzeko eta ontziratzeko makinetako
langilea.
• Biltegiko morroia. Eskorgaria.
• Elikadura-plantako laguntzailea.
• Elikagaien industrian mantentze-lanetako
laguntzailea.
• Produkzio-lineako laguntzailea.
• Biltegiko laguntzailea.
• Laborategiko materiala, aparatuak eta instalazioak
garbitzeko eta desinfektatzeko laguntzailea.
• Hondakin-plantetako laguntzailea.
• Ura tratatzeko plantetako laguntzailea.
Honako ikasketa hauekin jarrai dezakezu:
• Erdi-mailako heziketa-ziklo batekin (titulu honek
lehentasuna izango du lanbide-arlo hauetako erdi-mailako titulu
guztietan ikasleak onartzeko: Fabrikazio mekanikoa; Ostalaritza eta
turismoa; Irudi pertsonala; Elikagaien industriak; Kimika;
Zurgintza, altzarigintza eta kortxoa; eta Beira eta zeramika).
Zer-nolako lan-irtenbideak izango ditut?
Profesional honek elikagaien industriako tamaina txiki,
ertain eta handiko enpresetan egiten du lan, elikagaien
transformatuen zuzeneko fabrikaziora zuzentzen direnetan zein
sektore horretarako zerbitzu eta produktu osagarrietara zuzentzen
direnetan. Oro har, besteren kontura egiten du lan; harrerako,
prestaketako, elaborazioko eta kontserbazioko sailetan laguntzako
zeregin normalizatuak egiten ditu, eta autonomiaz egiten du lan
gailuekin, tresneriarekin eta instalazioekin, eta laborategiko
sailetan ohikoak diren zeregin errazak egiten ditu. Bestalde,
instalazioak eta tresneria zaintzeko eta mantentzeko lanak egiten
ditu, baita barne-garraioarekin eta biltegiratzearekin lotzen diren
zereginak ere. Batzuetan, bere kontura egin dezake lan
abeltzaintzaren ondoriozko elikagaien fabrikazioarekin lotzen den
artisautzaren esparruan. Goragoko teknikarien jarraibideei
jarraituta eta ezarritako prozeduren arabera egiten du lan.
Zer lanbide araututara sar daiteke titulazio
honekin?
Titulu honen bidez ez da zuzenean inolako lanbide araututara
sartzen.
Prestakuntza-plana:
Hauek dira heziketa-ziklo honetako moduluak:
• Elikagaien industriako eragiketa osagarriak. (132 o.)
• Elikagaiak prestatzea. (198 o.)
• Instalazioen eta ekipoen garbiketa eta
mantentze-lanak. (165 o.)
• Laborategiko oinarrizko eragiketak. (168 o.)
• Biltegiko lan osagarriak. (132 o.)
• Zientzia aplikatuak I. (165 o.)
• Zientzia aplikatuak II. (144 o.)
• Komunikazioa eta gizartea I. (165 o.)
• Komunikazioa eta gizartea II. (168 o.)
• Laneko prestakuntza eta orientabidea. (53 o.)
• Lantokiko prestakuntza. (260 o.)
• Tutoretza eta orientabidea I. (33 o.)
• Tutoretza eta orientabidea II. (25 o.)
• Enplegurako ibilbide pertsonala
• Elkarlaneko ikaskuntzako modulu arteko proiektua
• Komunikazioa eta gizarte zientziak I
• Komunikazioa eta gizarte zientziak II
• Zientzia aplikatuak I
• Zientzia aplikatuak II
Harategi-urdaitegia aukera:
• Haragia salmentarako prestatzea. (96 o.)
• Haragi-prestakinak. (96 o.)
Elikagai-merkataritza aukera:
• Produktu freskoak salmentarako manipulatzea. (120 o.)
• Saltokiko eta gune osagarrietako eragiketak. (72
o.)
Azken sarrerak
Argitaratzailea: IVAC-EEI
Data: 19/12/2024
Argitaratzailea: IVAC-EEI
Data: 27/09/2024
EAEko Lanbide Heziketako tituluen eskaintza argitaratu da
Gehiago irakurri >>Argitaratzailea: IVAC-EEI
Data: 09/05/2024
Etiketak